A través de l'encàrreg realitzat per la Diputació de Bracelona a Marta Bordas, es realitza el Pla d'Accessibilitat de Monistrol de Calders.
L’objectiu és determinar unes propostes d’actuació per tal d’assegurar que el municipi sigui el màxim d’accessible per a tothom, utilitzable i comprensible indiferentment de les capacitats de cada persona. Això només serà possible si s’aborda la qüestió amb una àmplia visió de conjunt, ja que l’accessibilitat és sempre un aspecte complex i multidisciplinari.
Cal doncs realitzar un estudi en profunditat dels diversos aspectes que afecten la vida plena d’un municipi: des de la lliure mobilitat en la via urbana i els mitjans de transport públic que s’ofereixen, fins a la possibilitat d’accés i utilització dels equipaments municipals i la correcta comunicació amb els òrgans de govern i serveis del municipi.
Només amb aquest estudi previ es podrà determinar quines són les actuacions indispensables, optimitzant al màxim la gestió municipal i podent establir l’ordre de prioritat d’execució de les mateixes.
De forma resumida, els passos a seguir per acomplir els objectius són:
- Diagnosi d’accessibilitat: fer una fotografia de l’estat actual del municipi, llistant les deficiències trobades en la via pública, en els edificis municipals, en els mitjans de transport i de comunicació del municipi.
- Valoració de les accions municipals: analitzar quins són els criteris d’actuació, gestió i manteniment seguits per l’Ajuntament, per tal de valorar-ne la seva idoneïtat. Així com tenir constància de quines són les actuacions immediates i previstes per als propers anys, per tal de poder-les incloure en el present estudi de transformació urbana, i corregir en cas necessari.
- Generació de propostes: proposar les actuacions necessàries per corregir aquestes deficiències detectades, establint un ordre de prioritat en la seva execució, segons l’ordre de magnitud de costos en relació al potencial de beneficis obtinguts.
- Establir mecanismes de gestió: definir un manual de bones pràctiques que serveixi com a eina municipal per garantir l’accessibilitat cara al futur. Es tracta d’incorporar criteris d’accessibilitat en les operacions municipals de gestió d’equipaments i de manteniment de la via pública, potenciant una sistematització en les intervencions i ubicació dels elements urbans.
En conjunt l’objectiu del Pla és el d’aconseguir una Ciutat per a Tothom, una ciutat més acollidora que garanteixi una utilització i mobilitat més còmode i senzilla, aportant una millora de la qualitat de vida dels ciutadans.
El Pla s’estructura en sis volums:
I. Memòria
II. Pla d’accessibilitat en la via pública: on s’estudien tots els espais públics de la ciutat, des de carrers, places, parcs, o d’altres elements singulars.
III. Pla d’accessibilitat en els edificis: on s’estudien tots aquells equipaments municipals, independentment de l’òrgan de gestió, que proporcionen un servei públic als ciutadans.
IV. Pla d’accessibilitat en els transports:on s’estudien tots els mitjans de transport que operen en el municipi, independentment de l’òrgan competent de gestió, així com les reserves d’aparcament d’ús públic.
V. Pla d’accessibilitat en la comunicació: on s’estudien tots els elements de comunicació de competència municipal, des de la pàgina web, punt d’informació i atenció al ciutadà, o material gràfic proporcionat a l’usuari.
VI. Document de resum.
- Redactora Principal:
- Col·laboradors:
Xavier Mateo de Molina
Pingback: Marta Bordas Eddy | Som Habitat