L’actuació es troba basada en principis bioclimàtics i d’ecoarquitectura amb l’aportació de tecnologies passives i actives per a aconseguir la màxima eficiència energètica del pavelló. S’ha optat per un disseny bioclimàtic on prima la correcta orientació per tal d’aprofitar la il•luminació i ventilació naturals amb la consecució d’un projecte racional i sensible a la situació actual del Planeta i dels seus recursos naturals i energètics.
La solució adoptada es basa en un edifici bioclimàtic-bioconstructiu, respectuós amb l’entorn natural i exemplificador d’una nova cultura sobre la sostenibilitat i el consum de recursos del nostre Planeta, alhora que molt acurat en les condicions dels materials escollits, tot buscant un entorn saludable per les persones que l’habiten, on l’harmonia i la salut siguin valors primordials. També és una inquietud l’autosuficiència energètica i l’ús d’energies renovables, a més de la integració paisatgística i topogràfica més adient al programa, al lloc i als edificis existents.
A nivell constructiu les solucions s’han adaptat en funció de diversos factors ambientals, per apropar-se a un disseny respectuós amb el paisatge, climatologia i a un estalvi energètic entre aïllament i acumulació passiva solar.
Un dels conceptes és el de la reversibilitat, reutilització i minimització de l’empremta sobre el terreny sabent que la sostenibilitat d'un projecte s'aconsegueix quan hi ha un equilibri de pèrdues i guanys entre els factors socials, econòmics i mediambientals.
El programa es resolt tenint en compte les circulacions segons els distints usuaris del pavelló, atorgant una màxima flexibilitat d’usos tot tenint present els circuits independents públic-esportistes necessari per correcte funcionament del pavelló.
D’aquesta manera s’aconsegueix un edifici molt funcional, prioritzant al màxim les possibilitats tant de l’espai de joc, com la versatilitat de distints tipus d’ocupació i usos.
El present pavelló es dissenya a partir d’una caixa connectada a l’edifici existent i relacionant les entrades per tal de facilitar i flexibilitzar les possibilitats d’ús i accessos.
A nivell volumètric la coberta juga amb l’alçada incorporant el tancament en el cordó superior o inferior del pòrtic metàl•lic. Així doncs la pista s’orienta nord-sud generant una dent de serra que proporciona els lluernaris a nord i la ubicació de les plaques solars a sud. Aquestes franges dibuixades per els pòrtics organitzen el projecte tant en planta com en secció, creant unes franges verdes amb coberta i façana enjardinada que afavoreixen el comportament bioclimàtic de l’edifici.
Tots els serveis es concentren en una franja allargada que es col•loca en part a sota de les grades i a on trobem els banys per públic i esportistes, la sala d’instal•lacions i sala d’infermeria.
Els recursos tecnològics que s’utilitzaran seran exponent de les tecnologies mediterrànies autòctones, sensibles a minimitzar el transport de materials, les explotacions en canteres o mines, el consum energètic en el procés de fabricació, i optimitzar el consum energètic de l’edificació, sempre buscant un desenvolupament de la humanitat sobre el planeta.
Integrants de l'equip que varen participar en la proposta:
Arquitectes:
- Daniel Molina López
- Esteve Navarrete Iniesta
- Jordi Riba
- Marta Bordas
- Samuel Molist
Arquitectes Tècnics:
- David Pradas
Enginyers:
- Raül Robert
- Anna Viñas
Imatges virtuals:
- Oriol Altès Escarré
Consultor Esportiu:
- Néstor Vilella
AuBa Bio Arquitectura conjuntament amb la UTE Artífex - Cic3 es va presentar al concurs del pavelló esportiu de la Guinardera localitzat en la Ciutat Esportiva de Sant Cugat del Vallès, organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat.
PEM: 2.441.194€
Pingback: Oriol Altés Escarré | Som Habitat
Pingback: Daniel Molina López | Som Habitat
Pingback: Marta Bordas Eddy | Som Habitat
Pingback: Samuel Molist Forcada | Som Habitat
Pingback: David Pradas Ruiz | Som Habitat
Pingback: Marc Trias Gibert | Som Habitat
Pingback: Isabel Leiva Madueño | Som Habitat
Pingback: Lluís Andújar i Sala | Som Habitat